Migratietesten, Verklaringen van overeenstemming (Vvo)

Vraagt uw klant om een verklaring van overeenstemming?

Verklaringen van overeenstemmingen van verpakkingsmaterialen worden door het bedrijf op product niveau afgegeven als bewijs dat deze producten voldoen aan de wet- en regelgeving.

Niet elk eindproduct hoeft getest te worden op migratie. Er kan gebruik worden gemaakt van familie benadering, waarbij elk “worst case scenario” wordt getest. Welke testen exact nodig zijn is afhankelijk van de gebruiksomstandigheden; welke soorten voedsel komen ermee in aanraking en onder welke temperatuurcondities en gedurende welke tijd. Om zeker te zijn dat de migratie niet toeneemt is het sinds kort ook verplicht dat een verpakking die herhaald gebruikt wordt, 3 keer getest wordt op migratie.

Om een verklaring van overeenstemming te maken kunnen migratietesten op het eindproduct als basis dienen, maar wanneer u naast de identiteit ook de concentraties van stofjes uit het verpakkingsmateriaal kent, kunt u ook gebruik maken van 100% migratie calculatie berekeningen of eventueel via modelling.

Ook kan ik de verklaringen van overeenstemming, die u van uw leveranciers krijgt, beoordelen of deze voldoen aan de eisen en waar nodig aanvullende info opvragen.

Wanneer u een controle van bevoegde autoriteiten krijgt, zoals de Nederlandse NVWA of het Belgisch FAVV, dient u deze zaken op orde te hebben.