Er zijn allerlei eisen aan de verpakkingen die u produceert of gebruikt voor het afvullen van uw product.
Voedselverpakkingen moeten voldoen aan de kaderverordening EU-1935-2004. In artikel 3 staat bijvoorbeeld dat er geen stoffen mogen migreren boven de limiet, voedselbederf niet verhuld mag worden en de samenstelling, geur en smaak mag niet aangetast worden.
Voedsel verpakkingsmaterialen moeten geproduceerd worden onder zogenaamde “good manufacturing practices”, EU-2023-2006. Hierdoor wordt elke keer onder dezelfde en juiste wijze geproduceerd en is de kwaliteit reproduceerbaar.
Voor kunststof verpakkingsmaterialen geldt ook EU-10-2011, kunststoffen in contact met levensmiddelen. Bij deze wetgeving zijn inmiddels al 17 amendementen gepubliceerd, de laatste twee betreffen de EU-2023-1442 en EU-2023-1627 welke met ingang van respectievelijk 31-07-2023 en 30-08-2023 van kracht zijn.
Voor gerecycleerde kunststoffen was sinds 2008 wetgeving EU-282-2008 van kracht. Sinds 15-09-2022 is deze wetgeving vervangen door EU-2022-1616.
Door mijn deelname aan diverse werkgroepen voedselcontactmaterialen, masterclasses en conferenties, in binnen- en buitenland, ben ik goed op de hoogte van de wetgeving en de veranderingen die eraan staan te komen. Ook voor algemene onderwerpen die veel onder consumenten leven, zoals bisfenol A, PFAS, weekmakers, hormoon verstorende stoffen, carcinogene, reprotoxisch of mutagene stoffen, styreen, biobased kunststoffen, et cetera kunt u bij mij terecht.