De FSSC 22000 is ontwikkeld door de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) en is de eerste wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie. Het certificaat wordt door veel partijen in de toeleveringsketen van voedingsmiddelen geaccepteerd. De vastgelegde maatregelen voor FSSC 22000 kunnen bovendien als basis dienen voor onder andere BRC- en IFS-normen.
FSSC 22000 is ISO 22000 aangevuld met extra eisen en maatregelen, die voorheen bekend stonden als de PAS-richtlijnen. FSSC 22000 is, in tegenstelling tot ISO 22000, erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI). Grote spelers in de voedingsmiddelensector, verenigd in het Global Food Safety Initiative (GFSI), vragen om deze certificering van bedrijven die direct aan hen leveren.
Meer dan ISO 22000 stelt FSSC 22000 concrete eisen aan het eindproduct. FSSC 22000 is net als ISO 22000 gebaseerd op de HACCP-principes van de Codex Alimentarius, maar dan aangevuld met eisen die strenger zijn dan de geldende wetgeving en de bestaande ISO 22000-standaard. Waar ISO 22000 voldoet aan de (boven)wettelijke eisen, bijvoorbeeld handelaren en leveranciers van verpakkingen, voldoet FSSC 22000 ook aan de aanvullende (markt)normen voor bedrijven die daadwerkelijk voedsel produceren. Voedselproducenten die al beschikken over een voedselveiligheidssysteem kunnen door middel van een aanvullende audit aan het FSSC 22000 schema voldoen.
FSSC 22000 is van toepassing op elk type organisatie, ongeacht omvang en complexiteit, die direct of indirect binnen de supply chain van levensmiddelen en/of diervoeding, zowel in Nederland als internationaal, actief is en die daadwerkelijk het product/voedsel bewerkt. Denk aan voedselproducenten, producenten van diervoeders, retailers en de voedselverpakkingsindustrie.