BRC Implementatie

Wellicht kent u verschillende voedselschandalen uit het verleden. Met een BRC-certificaat wint u het vertrouwen van uw klant en heeft u een streepje vóór op de concurrent. Het voordeel van de BRC standaard is dat deze zeer concreet is waar je aan moet voldoen en wat je moet hebben.

Eén van de onderdelen van dit systeem is de risico-inventarisatie. Door de risico’s in beeld te brengen en naar een aanvaardbaar niveau te reduceren, voorkomt u reputatieschade en is de kans betrokken te raken bij een recall veel kleiner. Veel klanten eisen al een certificaat. U kunt uw leveranciers dan weer vragen de juiste borgingsmaatregelen te nemen.

De BRC standaard is ontwikkeld in Groot-Brittannië. Voorheen stond BRC voor British Retail Consortium. Tegenwoordig wordt de afkorting Brand Reputation throughout Compliance gehanteerd. Er zijn 4 verschillende standaarden:

  • BRC food
  • BRC packaging
  • BRC storage and distribution
  • BRC agents and brokers

Afhankelijk van in welke sector u zit, is één van deze standaarden bij u van toepassing. Om de paar jaar verschijnt er een nieuwe versie van de standaard waar telkens nieuwe aspecten aan worden toegevoegd of zwaardere criteria worden gehanteerd. Zo blijft u continue verbeteren. Minimaal 1 keer per 3 jaar dient de BRC-audit onaangekondigd te worden uitgevoerd.

Mijn dienstverlening gebeurt door een combinatie van advies en hulp. Ik zorg hierbij dat alle aspecten uit de standaard aan bod komen. Ik kan een aantal formats aanrijken die vervolgens naar de situatie binnen uw bedrijf kunnen worden aangepast. Het voordeel hierbij is dat uw medewerkers nauw betrokken worden en ze ook inhoudelijke kennis van het systeem verkrijgen. U blijft zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de benodigde stappen. Als ik bijvoorbeeld 1 dag per week uw bedrijf bezoek, kan ik de voortgang goed bewaken en opvolgen.

Uiteraard kan ik ook alle taken zelf uitvoeren. Hierdoor gaat de het certificeringsproces sneller, maar het nadeel is dat medewerkers allerlei procedures opgedrongen krijgen, waardoor er weerstand kan ontstaan. Er is een formule: effectiviteit = kwaliteit x acceptatie. Als de medewerkers de werkwijzes niet volledig accepteren zal het systeem ook niet effectief genoeg werken. Uiteraard bied ik ook hulp wanneer medewerkers vastlopen of het proces te traag verloopt.